Kuchenne inspiracje - jarmuż

Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans.

Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu (123RF)

Kuzyn kapusty

Jarmuż to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Nic więc dziwnego, że smakiem i zapachem może przypominać popularną u nas kapustę. Cechą wyróżniającą go od krewnych są grube liście o charakterystycznej pofalowanej strukturze, które często traktowane są również jako element dekoracyjny.

Jarmuż to jedno z najwcześniej uprawianych warzyw kapustnych w Polsce. Jego początki sięgają bowiem XV wieku.

Jarmuż jako superfood

Ze względu na liczne właściwości odżywcze aktualnie jarmuż uznawany jest za superfood. To duże wyróżnienie. Mianowane są nim produkty, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie.

Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż zawiera również związek wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe – sulforafan, który znajduje się również w brokułach.

Jarmuż, nazywany królem zieleniny, wykazuje działanie antybakteryjne oraz wzmacniające. Zwiększa odporność organizmu i pomaga w walce z bakterią przyczyniającą się do powstania wrzodów żołądka (Helicobacter pylorii). Dzięki obecności chlorofilu warzywo to oczyszcza również organizm z nadmiaru toksyn.

Zobacz więcej:

Jak wybrać najlepszy?

Obowiązuje tu podobna zasada jak w przypadku innych warzyw – najważniejsza jest świeżość. Najlepszy więc będzie świeży jarmuż, który rozpoznać można po intensywnym kolorze oraz jędrnych liściach. Uszkodzenia, plamy, zwiędnięte liście lub twarde łodygi nie są dobrą oznaką. Mogą one świadczyć o tym, że warzywo nie nadaje się już do spożycia.

Jarmuż należy przechowywać w lodówce. Jeśli nie zamierzamy spożywać go bezpośrednio po zakupie, darujmy sobie oczyszczanie i mycie. Kontakt z wodą może sprawić, że warzywo szybciej się zepsuje. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się schowanie jarmużu do foliowego woreczka z otworami umożliwiającymi przepływ powietrza.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Szpinak czy jarmuż?

Kiedy jarmuż zachowuje swoje wartości odżywcze?

Najzdrowszy jest surowy jarmuż, który można zblendować i dodać np. do koktajlu. Dla niektórych może być on jednak ciężkostrawny, dlatego warzywo to można również ugotować. Należy jednak pamiętać, że właściwości prozdrowotne zostaną zachowane tylko wtedy, kiedy czas gotowania nie będzie przekraczał 3–4 minut.

Jak przyrządzić jarmuż?

Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Dla wielu surowe liście mogą okazać się jednak zbyt twarde, dlatego warto przypiec je w piekarniku, ugotować, podsmażyć lub zblanszować. Bardzo często jarmuż jest porównywany do szpinaku, co oznacza, że można szukać inspiracji kulinarnych dedykowanych jednemu, jak i drugiemu.

Jarmuż może być składnikiem sałatek, zup, makaronów lub stanowić dodatek do innych potraw.

To także pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem koktajle z jarmużem oraz chipsy z liści jarmużu. Podobno chrupią lepiej niż niejedna niezdrowa przekąska :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Poznaj właściwości zarodków pszennych Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów Wegańskie dania z grilla Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Sztuka inspirowana kulinariami Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji? Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata Kreatywne dekorowanie tortów Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni? Jadalne kwiatki Co Włosi dodają do rosołu? Młody kokos - praktyczne informacje Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne? Hummus libański Rodzaje miodów pitnych Zalety truskawek Sekrety kuchni katalońskiej Udana domówka, czyli przepisy na proste i wyjątkowo smaczne przekąski Przekąski na wieczór filmowy Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach Pomysł na weekend – ognisko Zdrowotne właściwości sezamu Co mają w sobie krewetki?