Kuchenne inspiracje - jarmuż

Jarmuż przez lata był pomijany i niedoceniany. Mimo bogatej historii i wielu właściwości odżywczych rzadko gościł na polskich stołach. Na szczęście sytuacja uległa zmianie. Dziś warzywo to przeżywa swój prawdziwy renesans.

Kuzyn kapusty
Jarmuż to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Nic więc dziwnego, że smakiem i zapachem może przypominać popularną u nas kapustę. Cechą wyróżniającą go od krewnych są grube liście o charakterystycznej pofalowanej strukturze, które często traktowane są również jako element dekoracyjny.
Jarmuż to jedno z najwcześniej uprawianych warzyw kapustnych w Polsce. Jego początki sięgają bowiem XV wieku.

Jarmuż jako superfood
Ze względu na liczne właściwości odżywcze aktualnie jarmuż uznawany jest za superfood. To duże wyróżnienie. Mianowane są nim produkty, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż zawiera również związek wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe – sulforafan, który znajduje się również w brokułach.

Jarmuż, nazywany królem zieleniny, wykazuje działanie antybakteryjne oraz wzmacniające. Zwiększa odporność organizmu i pomaga w walce z bakterią przyczyniającą się do powstania wrzodów żołądka (Helicobacter pylorii). Dzięki obecności chlorofilu warzywo to oczyszcza również organizm z nadmiaru toksyn.
Zobacz więcej:
Jak wybrać najlepszy?
Obowiązuje tu podobna zasada jak w przypadku innych warzyw – najważniejsza jest świeżość. Najlepszy więc będzie świeży jarmuż, który rozpoznać można po intensywnym kolorze oraz jędrnych liściach. Uszkodzenia, plamy, zwiędnięte liście lub twarde łodygi nie są dobrą oznaką. Mogą one świadczyć o tym, że warzywo nie nadaje się już do spożycia.

Jarmuż należy przechowywać w lodówce. Jeśli nie zamierzamy spożywać go bezpośrednio po zakupie, darujmy sobie oczyszczanie i mycie. Kontakt z wodą może sprawić, że warzywo szybciej się zepsuje. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się schowanie jarmużu do foliowego woreczka z otworami umożliwiającymi przepływ powietrza.
Kiedy jarmuż zachowuje swoje wartości odżywcze?
Najzdrowszy jest surowy jarmuż, który można zblendować i dodać np. do koktajlu. Dla niektórych może być on jednak ciężkostrawny, dlatego warzywo to można również ugotować. Należy jednak pamiętać, że właściwości prozdrowotne zostaną zachowane tylko wtedy, kiedy czas gotowania nie będzie przekraczał 3–4 minut.
Jak przyrządzić jarmuż?
Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Dla wielu surowe liście mogą okazać się jednak zbyt twarde, dlatego warto przypiec je w piekarniku, ugotować, podsmażyć lub zblanszować. Bardzo często jarmuż jest porównywany do szpinaku, co oznacza, że można szukać inspiracji kulinarnych dedykowanych jednemu, jak i drugiemu.
Jarmuż może być składnikiem sałatek, zup, makaronów lub stanowić dodatek do innych potraw.
To także pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem koktajle z jarmużem oraz chipsy z liści jarmużu. Podobno chrupią lepiej niż niejedna niezdrowa przekąska :)


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze