Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

Długo nie mogłam przekonać się do tych słodkich warzyw. Za każdym razem, kiedy kierowałam wzrok w stronę pomarańczowych ziemniaków, dosięgały mnie wątpliwości dotyczącego sposobu, w jaki mogłabym je przyrządzić. Ostatecznie sięgałam więc po tradycyjne kartofle, które były sprawdzone i dużo tańsze. Teraz wiem, że to był błąd. Słodkie ziemniaki, czyli bataty to jedne ze smaczniejszych warzyw, jakie jadłam. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne – a jest ich wiele!

Właściwości zdrowotne batatów
Warzywo to zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Znaleźć w nim można fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, sód oraz spore ilości witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Bataty poprawiają pamięć, obniżają cholesterol, dbają o prawidłowe widzenie i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Dzięki obecności beta-karotenu — naturalnego przeciwutleniacza — bataty wykazują również działanie antyoksydacyjne. Tym samym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym (cukrzycy, miażdżycy, otyłości), wspomagają układ krążenia, poprawiają odporność oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Pod jaką nazwą mogą kryć się bataty?
Batat, określany również jako kumara, patat, wilec ziemniaczany lub po prostu słodki ziemniak to podłużna bulwa o nieregularnym kształcie. Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego niektórym przypominać może połączenie marchewki i dyni.

Nie każdy wie, że wyróżnić można aż 400 odmian batatów. Charakteryzują się one czerwonym, białym, a nawet fioletowym zabarwieniem skórki lub miąższu, jednak są stosunkowo rzadko spotykane w naszym kraju.
Bataty — słodycze, które można jeść bez wyrzutów sumienia
Bataty są nie tylko bardzo zdrowe, ale i korzystne dla naszej sylwetki. Są one bowiem niskokaloryczne oraz zapewniają uczucie sytości, co jest ważne dla osób dbających o linię.

Oprócz wymienionych witamin i minerałów zawierają również spore pokłady błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego oraz reguluje pracę jelit.
Ponadto bataty wyrównują poziom glukozy i mają niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem mogą być spożywane przez diabetyków. Słodkie ziemniaki zaleca się również sportowcom. Są one bardzo dobrym źródłem węglowodanów — dodają więc siły i energii.
Jak przyrządzić bataty?
Wbrew pozorom bataty dają szerokie pole do popisu. Można z nich zrobić zupę krem, gulasz, sałatkę, puree, placki ziemniaczane, a nawet pudding lub brownie. Mi najbardziej smakują wtedy, kiedy są przypieczone.
Zarówno frytki, jak i chipsy z batatów stanowić mogą dodatek do dania albo odrębną przekąskę. Przyrządzam je w piekarniku, przyprawiam ulubionymi ziołami, a następnie podaję z sosem czosnkowym – niebo w gębie!


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze